woensdag 15 april 2015

Over kiwi's appels en rode kool

Sinds een tijdje bestel ik een groot deel van mijn boodschappen bij een plaatselijke boerderij (www.kratjegezond.nl) , die alleen streek producten levert.
Aangezien wij met zeven zijn en een aantal flinke eters, bestel ik vaak voor 6-9 personen. Het fruit komt meestal precies op, maar van de groenten bliujft er wel eens wat liggen...3 rode kolen in 1 week verorberen is dan toch wat te veel van het goede.
Dus ik besloot de overtollige kolen te gaan wecken. Is wel even veel werk, maar dan heb ik een voorraadje die ik ook heel makkelijk kan pakken als ik even geen tijd of zin heb om te koken. Dus dat heb ik er wel voor over.
Recept opgezocht...daar waren appels en appelsap voor nodig.
Prima, dan ga ik eerst naar de markt...misschien dat ik nog goedkope appels kan scoren.
Ik had geluk, de groenteboer waar ik meestal kom heeft ook een tafel met B-klasse voor lage prijs. Een hele doos appels voor €2,50. Maar, zegt hij, het zijn wel stoofappels.
'Stoofappels?' vraag ik, 'wat zijn dat?'
'Appels met een ruwe schil, hier en daar een slecht plekje'
'Och, dat geeft niks'zeg ik,  'ik wil er toch sap van maken'
'Oh'zegt hij, 'maak je ook wel eens kiwi sap?'
'Euh nee...nooit gedaan'
'Beetje experimenteren kan geen kwaad' zegt hij dan, 'voor €2,00 mag je de hele doos mee nemen'

Mooi...als het niks wordt heeft het me iig ook niet al te veel gekost.

Dus...toen had ik een pan vol kiwi's


En dan moet je geduld hebben....water koken, de boel een tijd laten stomen....en toen kon ik wat sap aftappen...
Het was uiteraard nog kokend heet...af laten koelen...proeven...hm, valt wel wat tegen.
Maar, dat was nog maar het eerste sap, misschien, dacht ik, als er meer sap is dat de smaak dan beter is. Net als met koffiezetten, dan zijn de eerste druppels ook sterker dan de laatste druppels die door het filter komen.

Dus, toen de kiwi's helemaal uitgestoomd waren nog eens geproefd....het bleef maar een muffe flauwe smaak houden.
Ik zou er natuurlijk suiker oid bij kunnen doen, maar daar hou ik niet zo van. Ik heb het liever 'puur'.

Maar niet getreurd! Ik had nog steeds die 3 rode kolen, en daar had ik zeker 2 liter sap voor nodig.
Eerst de appels nog tot sap verwerken, van dat sap heb ik anderhalve liter in flessen gedaan...lekker voor een zondagochtend. De rest bij het kiwisap gevoegd.

Rode kolen gesneden, sap verder geprepareerd volgens het recept dat ik vond op internet. Weck potten gesteriliseerd, gevuld met kool en sap, deksels erop en wecken maar!
Helaas was er 1 pot mislukt (na afkoelen kwam het deksel er af), inhoud daarvan maar in de vriezer gedaan.

Het was een dagje hard werken, maar het resultaat mag er wezen....8 liter potten vol rode kool en 1,5 liter heerlijk puur appelsap :)

1 opmerking: